Brandutsatta högstadieskolor: orsaker, preventiva faktorer och effektiva motåtgärder

Skolor tillhör de byggnader som oftast utsätts för brandanläggelser, och i Sverige är det särskilt vanligt med bränder i större högstadieskolor i större städer. En utgångspunkt i projektet är att skolor inte bara utsätts för skolbränder, utan också är viktiga preventiva arenor och aktörer. I projektet studerades 20 särskilt brandutsatta högstadieskolor, varav hälften är placerade i Göteborg och hälften i Malmö.

Den undersökta perioden är år 2004-2013. Ett omfattande material har samlats in och analyserats: registerdata från MSB om räddningstjänstens utryckningar till skolorna, besök på och observationer av samtliga skolor, intervjuer med strategiskt valda aktörer, dokument från skolor och kommuner, statistik från Skolverket, inspektionsrapporter från Skolinspektionen, samt material och sammanställningar från Försäkrings AB Göta Lejon, Grundskoleförvaltningen i Malmö, Räddningstjänsten Storgöteborg och Räddningstjänsten Syd. Analysen består i en tolkning och kategorisering av materialet utifrån teori och tidigare forskning på området.

Projektet bidrar till fördjupad förståelse av skolbränder, deras lokala kontext, problembilder, samt betydelsen av skilda former av åtgärder. I projektet behandlas och konkretiseras en mångfald åtgärder – sociala, situationella samt strukturella – av relevans för trygghets- och säkerhetsarbete i skolor.

Sofia Persson
Projektmedarbetare