Chefsrörlighet och chefshållbarhet i kommunala förvaltningar

Att rekrytera och behålla kompetenta chefer har blivit en allt viktigare fråga för Sveriges kommuner. Omsättningen är stor och det rapporteras om ökande svårigheter att attrahera lämpliga chefskandidater. Personalomsättning i den privata sektorn är relativt väl beforskat men i den offentliga sektorn är studierna betydligt färre. Hög personalomsättning får konsekvenser för såväl kvaliteten som stabiliteten i verksamheten. All personalomsättning är inte av ondo. Ny personal kan motverka stagnation och bidra till utvecklingen. Att vara ”inlåst” det vill säga att inte trivas med sitt arbete och sin arbetsplats utgör en risk för ohälsa. Chefers vantrivsel påverkar även personalen och därmed verksamheten negativt. För organisationers bästa behövs därför en bra balans mellan stabilitet och rörlighet.

Personalomsättning kan vara frivillig det vill säga när anställda själva väljer att sluta och ofrivillig som uppsägning och sjukdom. Dessutom finns naturlig omsättning på grund av ålderspensionering. 25 000 kommunala chefer beräknas gå i pension inom de närmsta tio åren. I kommuner är andelen kvinnor bland chefer hög men de befinner sig i helt olika situationer som chefer. Det innebär att ett genusperspektiv på forskning om chefers hållbarhet och rörlighet är viktigt.

Syftet med detta projekt var att identifiera faktorer, framförallt på organisationsnivå, som påverkar rörligheten och hållbarheten för chefer i kommunala förvaltningar. Ett andra syfte var att undersöka manliga och kvinnliga chefers karriärmönster och förutsättningar för hållbarhet i mans- och kvinnodominerade verksamheter.

Projektet var en utvidgning av CHEFiOS projektet. Här kombineras flera vetenskapliga perspektiv och det finns både kvantitativa och kvalitativa data på flera nivåer (individ, verksamhet, förvaltning, kommun) som användes för fördjupade analyser.

Projektledare: Annika Härenstam
Projektet pågick mellan 2010-11-01 - 2015-03-31
Finansering: AFA-försäkring, Diarienr 100 000
Slutrapport: https://www.afaforsakring.se/forskning/projektkatalog/Projekt/4323/