Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Demonstranter i Europa: politiska protesters kontext, sammansättning och mening i komparativ belysning

Det överordnade syftet i detta gemensamma internationella forskningsprojekt, utformat i samarbete mellan psykologer, sociologer och statsvetare från 7 europeiska länder, är att förstå dynamiken i samtida politiska demonstrationer, vilka som deltar, hur de mobiliseras och hur demonstrationernas olika kontexter påverkar detta. Projektets huvudsakliga empiri kommer att utgöras av enkätdata över deltagare i 8-12 större politiska demonstrationer i varje land, enligt ett huvudsakligen gemensamt frågeformulär och en standardiserad metod utprövad i tidigare forskningsprojekt. En stor internationellt komparativ studie förväntas ge goda möjligheter att förklara mellannationella skillnader utifrån demonstrationsdeltagarnas sociala och politiska kontext.

Det svenska delprojektets syftar till att belysa den generella frågan om samspelet mellan etablerade politiska organisationer och nya sociala rörelser. Detta avser vi göra genom att studera å ena sidan hur nya sociala rörelser och etablerade fackföreningsorganisationer influerat varandras protestformer, politiska agendor och medlemsbaser. Detta forskningsfokus aktualiseras inte minst av samtida utmaningar mot den svenska modellen, där arbetsmarknadskonflikter historiskt kunnat regleras främst genom förhandlingar mellan arbetsmarknadens parter. Om ekonomisk globalisering och påtryckningar från EU innebär att svenska fackföreningars handlingsutrymme förändras, leder detta till ett större intresse för samarbete med andra utomparlamentariska politiska aktörer? Detta avses studeras utifrån 1) svaren från den internationella enkätstudien, 2) en databas över tillståndsgivna demonstrationer i fem svenska städer under ett år, baserad på polisdokument och medierapportering samt 3) kvalitativa intervjuer med företrädare för tre större fackföreningar samt analys av dokument kopplade till samma organisationer. Analysen kommer i hög grad att bygga på jämförelse med data från de övriga länderna.

För mer information, kontakta Abby Peterson

Sidansvarig: Anders Östebo|Sidan uppdaterades: 2016-05-02
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?