Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Emotioner i Domstol

Syftet är att studera emotioner och emotionshantering i svenska domstolar. Det antas ofta att känslor inte hör hemma i byråkrati och förvaltning för att de skulle störa principen om ”opartiskhet och saklighet”. Vi utgår dock från forskning som visat att emotioner och rationellt handlande inte är motsatta utan sammanflätade och ser ”opartiskhet och saklighet” som direktiv för hur känslor ska hanteras, snarare än uttryck för att känslor inte spelar roll. Tidigare forskning om emotioner och rätt i Storbritannien, USA och Australien visar att rättsväsendet både direkt och indirekt förhåller sig till känslor. Förövarnas och offrens känslor vägs in i bedömningarna, liksom allmänna uppfattningar om hur känslor kan påverka brottshandlingar. Domare och advokater har olika förväntningar på sig om hur de ska hantera känslor i yrket och krav på känslohantering faller ut olika för lekmän (målsägare, åtalad, vittnen och nämndemän). En åtalad i ett brottsmål bör t.ex. uttrycka passande ånger, medan offret bör uppvisa känslor som matchar det brott han eller hon blivit utsatt för.
Kunskapen om hur och vilka konsekvenser emotionshanteringen i domstolar har är ytterst sparsam. För att öka kunskapen har projektet fokus på tre områden:
1) Hur man lär sig hantera och bemästra emotioner. Kan man t.ex. se att de olika yrkeskategorierna gradvis erövrar skicklighet i att hantera emotioner i takt med ökad erfarenhet i yrket? Vilka knep är det i så fall man lär sig och hur?
2) Betydelsen av makt, status och kollegialitet. Har kön, etnicitet, klass och ålder betydelse för emotionshanteringen? Hur hanteras lekmännens emotioner? Hur hanteras kollegiala känslor mellan exempelvis åklagare och försvarsadvokat?
3) Strategiskt användande av emotioner. I vilken mån bidrar emotionshantering till intrycket av ”äkta” engagemang? När kan de tysta reglerna för emotionshantering brytas och vem får i så fall göra det?
Projektdesigngen är kvalitativ. Vi följer och intervjuar kvinnliga och manliga domare och åklagare på olika stadier i yrkeskarriären, på fyra olika svenska tingsrättsdomstolar. Fokus för datainsamlingen ligger på de professionella i rätten (inte på lekmän).

Projektet finansieras av Vetenskapsrådet. Kontakt: Åsa Wettergren

Sidansvarig: Paulin Nande|Sidan uppdaterades: 2016-05-04
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?