Enacting legitimate concerns: constituting and managing stakeholder involvement

Syftet med projektet är att undersöka relationen mellan de bakomliggande idéer och motivationer till att involvera intressenter och allmänhet i planeringsprocesser, och hur dessa idéer samspelar med etablerade metoder för att möjliggöra deltagande.

Detta samspel har konkreta effekter för på vilka sätt demokrati i praktiken utspelar sig i planerings- och beslutsprocesser. Projektet baseras på en kvalitativ forskningsansats med tre fallstudier. Fallen är två stadsbyggnadsprocesser i Stockholm och Göteborg, vilka förhåller sig till en tradition av fysisk planering och ett fall av Europeisk fiskeripolitik och vetenskaplig rådgivning, som relativt nyligen börjat arbeta med deltagarmetoder och att involvera fler intressenter.

Projektet pågår i tre år med start 2014. Formas har beviljat 6,9 miljoner för projektet.

Projektledare: Linda Soneryd, Institutionen för sociologi och arbetsvetenskap, Göteborgs universitet. Medverkar i projektet: Jonathan Metzger, Samhällsplanering och miljö, KTH och Sebastian Linke, Filosofi, lingvistik och vetenskapsteori, Göteborgs universitet.

Sidansvarig: Anders Östebo|Sidan uppdaterades: 2016-05-31