Från Rector Magnificus till managementstrateg. Akademiska ledarideal i omvandling

Projektet syftar till att ur ett genusperspektiv synliggöra ledarideal knutna till positionen rektor vid svenska högskolor och universitet. Idealen problematiseras i skärningspunkten av två pågående förändringar - dels den kvantitativa ökningen av kvinnor på positionerna rektor och prorektor, dels den ekonomiska och organisatoriska omvandlingen av högskolan. Detta åstadkoms dels genom intervjuer med rektorer, dels genom granskning av rektorsrekryteringsprocesser mellan 1990 och 2012.

Intervjuerna med rektorerna avser att besvara hur de förhåller sig till ledaridealen - genom identifiering eller differentiering? Hur återskapas och förstärks, alternativt utmanas och förändras, ledaridealen när rektorerna konstruerar och förhandlar fram en yrkesidentitet i relation till förväntningar, villkor, krav och kön? Analyserna av rektorsrekryteringar avser att besvara hur ledarideal institutionaliseras i kravprofiler och konstrueras i relation till lärosätets historia och profil. Hur har officiella och inofficiella kravprofiler förändrats under de senaste 20 åren? Skiljer sig kravprofilerna åt vid lärosäten där kvinnor respektive män rekryterats? Är ledaridealen på så sätt könspräglade?

Projektet pågår mellan 2013-2016 och finansieras av Forte.

För mer information, kontakta Helen Peterson

Sidansvarig: Anders Östebo|Sidan uppdaterades: 2016-10-12