Lokala initiativ för integration genom interkulturellt brobygge

Projektets syfte är att utveckla kunskap om de ansträngningar som görs i svenska bostadsområden för att främja integration av utomeuropeiska immigranter. Det som främst ska studeras är de förändringsteorier som explicit eller implicit ligger till grund för projekt eller verksamheter som med dialog- eller kompetensutvecklingsmetodik syftar till att överbrygga klyftor i synsätt och normer, stödja relevant kunskapsbildning och förståelse samt främja ”empowerment”. Vi har i tidigare studier identifierat förtroendeskapande som ett centralt tema i initiativ som syftar till ”empowerment”. Projektets ansats bygger på programteori, diskursanalys och narrativ analys med fokus på att synliggöra och kritiskt analysera de förändringsteorier som kommer till uttryck i integrationsprojekt i fält.

I studiens första fas inventeras projekt som svarar mot den ovan beskrivna profilen. 5-6 projekt resp. verksamheter väljs ut för mer ingående analys. I den andra fasen utvecklas analytiska beskrivningar av respektive projekts förändringsteorier med utgångspunkt från faktiska aktiviteter och artikulerade strategier så som de kommer till uttryck i dokument och intervjuer. Vi kommer även att intervjua deltagare i verksamheterna. I den tredje fasen görs en jämförande analys av förändringsteorierna både i förhållande till varandra och i förhållande till de olika perspektiv som finns i forskning och samhällsdebatt kring integration. Den fjärde fasen omfattar rapporterandet, i form av dels en vetenskaplig artikel, dels en skrift riktad till praktiker.

Projektteam

Projektledare: Thomas Jordan