Metodik för destruktiva arbetsplatskonflikter: Förtrogenhetskunskap och förändringsteorier

Projektet syftar till ett förbättrat kunskapsläge om metodik för att hantera destruktiva arbetsplatskonflikter. Det finns väl beprövad metodik för konflikter där parterna är beredda att stå för sina synsätt. I många fall är dock de inblandade ovilliga att öppet reda ut samarbetssvårigheter därför att de är ovana att reflektera. I sådana fall kan konfliktparterna ha en benägenhet att ta för givet att de själva har rätt och att motparten har fel och att det därför inte finns någon vits med samtal. När parterna yttrar sig gör de det ofta i form av omdömen. De förväntar sig inte att man genom att prata igenom en situation kan få nya insikter som leder till att man kan lösa problemen. Det de vill är att det blir klart för alla att motparten har gjort fel och att de själva ska få rätt. Kommer ett samtal ändå till stånd är risken stor att det domineras av anklagelser, skuldbeläggningar, ovillkorliga krav och fördömanden. Projektet ska inventera och beskriva den förtrogenhetskunskap som finns hos erfarna praktiker. 12 noggrant valda organisationskonsulter med stor erfarenhet av konflikt¬hanterings¬uppdrag i arbetsgrupper ska intervjuas i två faser. Projektet förväntas leda till en klar bild av de ansatser som finns för konflikt¬behandling i arbetsgrupper med låg grad av reflekterande. Typologin som kommer att utvecklas kan dels fungera som en verktygslåda för praktiker, dels utgöra en plattform för vidare systematiska studier av metodik för konflikt¬hantering i arbetsplatskonflikter.

Projektledare: Thomas Jordan

Sidansvarig: Anders Östebo|Sidan uppdaterades: 2016-05-31