Organisatorisk legitimitet på kvasi-marknader: tillhandahållandet av boende för hemlösa och bemannade säkerhetstjänster

Detta projekt undersöker strävan efter organisatorisk legitimitet bland vinstdrivande företag på kvasi-marknader.

I Sverige under 1990-talet reformerades offentliga välfärdstjänster i enlighet med New Public Management. Denna nya form av offentlig reglering och förvaltning bygger på tanken att problemen med offentlig förvaltning (byråkrati och höga kostnader) bäst löses genom att skapa företagsliknande offentliga organisationer och kvasi-marknader. En kvasi-marknad är en institutionell struktur inom den offentliga sektorn som bygger på offentlig upphandling av leverantörer, och innebär ett visst sätt att tillhandahålla offentliga tjänster.

Fokus i detta forskningsprojekt – strävan efter organisatorisk legitimitet bland företag på kvasi-marknader – relaterar därmed till den mer allmänna frågan om vad staten bör göra respektive vad som kan och bör produceras och tillhandahållas till medborgarna genom organisationer som drivs i vinstsyfte. Syftet med detta forskningsprojekt är att undersöka de vinstdrivande företagens strävan efter organisatorisk legitimitet på kvasi-marknader; hur de företag som kontrakterats av den offentliga sektorn legitimerar sig själva, sitt arbete och de tjänster de tillhandahåller i egenskap av vinstdrivande organisationer som utför offentliga uppdrag. Vilka anspråk, ritualer och strategier använder de för att erhålla, underhålla och reparera sin legitimitet? Två fall av legitimitetssträvanden bland vinstdrivande företag på kvasi-marknader har valts för detaljerade studier: boenden för hemlösa respektive bemannade säkerhetstjänster. Målet är att bidra med teoriutveckling; en detaljerad teori om vinstdrivande aktörers organisatoriska legitimitet och legitimitetssträvanden på kvasi-marknader.

Finansiering: Vetenskapsrådet
Projektledare: Cecilia Hansen Löfstrand