På väg mot en annan vardag

I det pågående forskningsprojektet "På väg mot en annan vardag. Individers meningsskapande vid pensionens inträde ur ett socialt ojämlikhetsperspektiv" (finansierat av Familjen Kamprads stiftelse 2014-15), undersöker vi vad det betyder för människor att lämna arbetslivet och träda in i en ny vardag, liksom hur de använder olika resurser – såväl ekonomiska, kulturella som sociala – i denna livsfas.

Projektet utförs av fil.dr. Anna Lund (projektledare), docent Mattias Bengtsson och docent Marita Flisbäck. Lund är medarbetare vid Centrum för kultursociologi, Linnéuniversitetet, Växjö. Bengtsson och Flisbäck är verksamma vid Institutionen för sociologi och arbetsvetenskap, Göteborg universitet.

Projektfokus

Den formella pensionsåldern signalerar samhälleliga normer om när det är lämpligt att dra sig tillbaka från arbetslivet. Men dessa normer behöver inte överensstämma med individens egna behov och värderingar. Vissa vill och kan arbeta fram till 67 år, en del vill arbeta längre. Andra måste på grund av att de är utslitna eller sjuka avsluta sitt yrkesliv långt tidigare – utträdet ur arbetslivet varierar med både kön och socioekonomisk position. Men oavsett när individer går i pension utgör den en väsentlig brytpunkt i människors liv där en annan vardag inträder och nya rutiner ska upprättas. Detta kan leda till att nya identiteter, sociala tillhörigheter och meningssammanhang skapas – att jagets plats i de större sammanhangen ställs på sin spets. Kunskap om hur individer hanterar tillbakadragandet från arbetslivet beroende på identitet och resurser knutna till klass, kön och etnicitet är väsentlig då resultaten kan leda till bättre förutsättningar för att stävja ohälsa och öka välbefinnandet bland äldre. I det aktuella forskningsprojektet undersöks därför pensioneringens övergångsfas med frågor om vad det betyder för äldre människor – existentiellt och identitetsmässigt – att stå utanför arbetet och detta analyseras ur ett socialt ojämlikhetsperspektiv.

Projekttid: 2014-2015

Anna Lund, anna.lund@lnu.se