Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

PRIMA

Sedan några år tillbaka ökar sjukskrivningarna i psykisk ohälsa återigen dramatiskt i Sverige. Det har konstaterats att primärvården saknar förutsättningar för att arbeta med arbetsplatsinriktade åtgärder, något som är centralt i rehabiliteringen av patienter med stressrelaterad psykisk ohälsa. Syftet med projektet är att utveckla och utvärdera införandet av ett arbetssätt för att stimulera återgång i arbete bland patienter med stressrelaterad psykisk ohälsa, som inom ramen för primärvårdens förutsättningar tar hänsyn till varje patients unika situation och som erkänner arbetsplatsen som en viktig arena för lyckad rehabilitering.

Hösten 2017 deltog läkare och rehabiliteringskoordinatorer (eller motsvarande) inom Västra Götalands primärvård att genomgå en utbildning i ett arbetssätt som ska stimulera återgång i arbete för patienter med stressrelaterad psykisk ohälsa. Implementeringen av arbetssättet inom primärvården betraktas här som en intervention. Vid sidan av att studera om interventionen får effekt på patienternas återgång i arbete över tid, vill vi undersöka genom vilka mekanismer och under vilka omständigheter på patient- och organisationsnivå som interventionen fungerar.

Det finns flera tidigare interventionsstudier på området, men få har bedrivits inom primärvården och med hänsyn tagen till arbetsplatsen. Då sambandet mellan bristande arbetsmiljö och risk för sjukskrivning i psykisk ohälsa sedan länge är påvisat är det av största vikt att möjliggöra för primärvården att inkludera arbetsplatsinriktade åtgärder i rehabiliteringsarbetet.

Projektet har en kvasi-experimentell och longitudinell design. Ett 10-tal vårdcentraler kommer att utgöra interventionsgrupp och matchas mot jämförelsegrupp. Vi följer interventionen på vårdcentralerna genom intervjuer med behandlingspersonal. På individnivå kommer vi att via registerdata följa cirka 400 patienters återgång i arbete 3, 6 och 12 månader efter sjukskrivning.

Läs mer om projeket här

PRIMA är en del av New Ways

Projektledare:
Lisa Björk
Projektmedarbetare:
Monica Bertilsson, Kristina Holmgren och Anders Pousette, Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet 
Kristina Glise, Karin Pokorny, Anja Beno samt Marie Hammer från Institutet för stressmedicin (Västra Götalandsregionen).
Finansiär: 
Forte
Projekttid:
2016-2018

Sidansvarig: Paulin Nande|Sidan uppdaterades: 2017-06-19
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://socav.gu.se/forskning/aktuella-projekt/prima-%C3%A5terg%C3%A5ng-i-arbete-for-patienter-med-psykisk-oh%C3%A4lsa/
Utskriftsdatum: 2020-08-04