Produktionsergonomi

FoU-området Produktionsergonomi vid Institutionen för sociologi och arbetsvetenskap, Göteborgs universitet

Allt effektivare produktion utvecklas idag inom arbetslivet genom ständigt nya principer för rationalisering. Ofta leder detta till arbetsintensifiering (”work intensification” och därmed minskad ”porositet”). Detta kan i sin tur leda till ökad risk för både mental och muskuloskeletal ohälsa och slutligen förlust av kompetent arbetskraft.
Mot denna bakgrund är vår huvudfokus ”hållbara produktionssystem” definierad som “the joint consideration of competitive performance and working conditions in a long term perspective” (Westgaard & Winkel 2011).
Vi studerar samband mellan effektivitet och arbetsmiljöutfall, förändringsprocesser, hinder och möjligheter och utvecklar verktyg som samtidigt beaktar både effektivitet och arbetsmiljö. Vidare sammanställer vi kunskapsläget i internationella vetenskapliga reviews, ansvarar för och bidrar till etablering och utveckling avnationella och internationella FoU-nätverk inom området. Både vård & omsorg och tillverkningsindustrin ingår i våra fallstudier.

För mer information, kontakta Jörgen Winkel

Sidansvarig: Anders Östebo|Sidan uppdaterades: 2016-05-09