Hållbara patientflöden på sjukhus - en multicenterstudie

En nordisk multicenterstudie avseende verktyg och processer som i framtiden kan underlätta utveckling av mera hållbara patientflöden; d v s flöden där man samtidigt tar hänsyn till effektivitet och arbetsmiljö i ett långsiktigt perspektiv.

Multicenterstudien syftar till att validera och vidareutveckla interventionsverktyget ErgoVFA. Verktyget kompletterar det etablerade LEAN-rationaliseringsverktyget VärdeFlödesAnalys (VFA) med dimensioner för fysisk belastning och arbetsinnehåll. Forskningen knyter an till de grundläggande frågorna inom den produktionsergonomiska interventionsforskningen som tidigare har presenterats i reviewen ”Occupational musculoskeletal and mental health: significance of rationalization and opportunities to create sustainable production systems – a systematic review” (Westgaard & Winkel 2011).

Multicenterstudien omfattar projekt med identisk design i Sverige, Danmark och på Island. I Sverige medverkar institutionen för Sociologi och arbetsvetenskap och Psykologiska institutionen, båda vid Göteborgs universitet samt Swerea IVF i Mölndal; i Danmark medverkar Danmarks Tekniske, Department of Management Engineering och på Island University of Iceland och Bifröst University, School of Business.

Verktyget har nu utvecklats (”Ergonomic Value Stream Mapping (ErgoVSM). Tool and User Guide”. Nordic Council of Ministers, ANP 2016:731, 36 pp., ISBN 978-92-893-4572-9 (PRINT), ISBN 978-92-893-4573-6 (PDF), 2016). Just nu pågår arbetet med att skriva de vetenskapliga artiklarna till internationella peer-reviewed tidskrifter.

Projekttid

Den vetenskapliga rapporteringen förväntas avslutat ultimo 2018.

Extern finansiering

Multicenterstudien har fått ekonomiskt stöd från Nordiska ministerrådet (# 11347) samt nationella bidrag från danska Arbetsmiljöforskningsfonden (# 46-2010-09), AFA Insurance (Sverige) (# 100063) och University Islands Research Fund (# HI1209090106). Den totala externa finansieringen motsvarar mer än 10 miljoner svenska kronor.

Jörgen Winkel, projektledare

Sidansvarig: Anders Östebo|Sidan uppdaterades: 2017-10-13