Secular trends in human health - related physical fitness. A systematic review

Arbetsrelaterade besvär i rörelseorganen (Musculoskeletal disorders: MSD) är fortfarande ett utbrett problem trots omfattande ergonomisk interventionsforskning och motsvarande åtgärder på många arbetsplatser. En av de möjliga orsakerna som ofta diskuteras är en förmodad allmän minskning av fysisk ”fitness” i den allmänna befolkningen under det senaste halvseklet. MSD kan då bero på otillräcklig fysisk kapacitet även när de fysiska kraven verkar acceptabla.

I den vetenskapliga litteraturen antas det ofta att den fysiska ”fitness” inom den arbetande befolkningen förändras över tid. Många studier rapporterar försämringar, men några rapporterar även ökningar eller inga ändringar alls. Dessutom är slutsatserna ofta baserade på medelvärden av populationer utan hänsyn till andra potentiella oberoende faktorer. Därmed försvåras tillämpningar av resultaten i arbetslivet.

Syftet med föreliggande litteraturstudie är att undersöka om det finns systematiska förändringar i hälsorelaterad fysisk ”fitness” och samtidigt beakta faktorer som kön, yrke, fritidsaktiviteter, social klass och geografisk region. Denna typ av information kan visa sig bli en viktig del av ergonomiska interventionsprogram i vissa specifika yrken.

Review-arbetet genomförs i samarbete mellan Dr. Kurt Jørgensen (huvudförfattare) vid Department of Nutrition and Exercise Sciences vid Köpenhamns universitet och professor emeritus Jörgen Winkel vid Institutionen för sociologi och arbetsvetenskap, Göteborgs universitet och Department of Management Engineering, Danmarks Tekniska Universitet.

Projekttid

Ett manuskript kommer att inskickas till en internationell peer-reviewed vetenskaplig tidskrift ultimo 2018.

Extern finansiering

Ingen extern finansiering