Sjukskrivning och personalomsättning: betydelsen av ledares handlingsberedskap för hälsofrämjande arbete, ledarskap samt betingelser för kontroll, flexibilitet och stödresurser

Sjukfrånvaron har under de senaste åren ökat generellt i Sverige och landstinget som arbetsgivare är en av de arbetsplatser där sjukskrivningarna ökar mest. På arbetsplatsnivå finns dock en stor variation i förekomst av sjukskrivning inom vård och omsorg. Flera arbetsplatser inom regionen har arbetat med att stärka hälsofrämjande förutsättningar och hållbarhet på arbetsplatser. Få studier har dock fokuserat på betydelsen av hur olika former av hälsofrämjande förutsättningar och omstruktureringsprocesser för utveckling av sjukfrånvaro. Syftet med projektet är att studera betydelsen av arbetsplatsförhållanden, särskilt aspekter av kontroll-tillit, flexibilitet-stabilitet och hälsofrämjande ledarskap, för utvecklingen av sjukskrivning och personalomsättning bland chefer och medarbetare i sjukvården – under en tid av förändringar och omstruktureringar. I studien kopplas enkätdata om arbetsplatsförhållanden till registerdata i analys av trender och mönster.

Projekttid: 2016-10-30 – 2020-03-31
Projektledare: Lotta Dellve
Projektmedarbetare: Sara Larsson Fällman, Linda Åhlström, Göran Jutengren, Andrea Eriksson, Agneta Kullen Engström
Finansiär: VGR