Utveckling av värdeintegrerande och hållbara modeller för äldreomsorg

Projekten är ett tvärvetenskapligt samarbete inom området för åldrande, vård och omsorg om äldre i hemmet, dvs i gränssnitten mellan sjukvård och social omsorg. Studien fokuserar hållbara och värdeintegrerande modeller för äldreomsorg. Syftet är att utforska och utveckla modeller som integrerar brukarperspektiv med sociala och organisatoriska värden och förutsättningar. Projektet sker i 4 steg: Vilken typ av värdedilemman upplevs av chefer och vårdare i sitt arbete och under arbetet med förbättringar av äldreomsorgen? Vilka modeller är fungerande och framgångsrika idag i vårt samhälle, givet resurser, förutsättningar och kontextuella förhållanden? Var och i vilka sammanhang och med vilka modeller har man misslyckats med värdeintegrering? Vilka modeller behövs i vår samtid utifrån kulturella och kontextuella behov hos äldre idag? Vilka nyckelfaktorer och komponenter är viktiga för kapacitetsuppbyggnad (lärande och utveckling) i forskarstött lärande och utveckling av äldrevårdsmodeller? Vi analyserar dessa frågor i relation till person/familj och kontextuella levnadsvillkor, brukarperspektiv/inflytande, förutsättningar i arbetet och i organisationen samt hållbarhetsaspekter. Projektet har en explorativ design och praktiknära forskning. Studier och jämförelser kommer ske både i Sverige och Indien.

Projekttid: 2017-08-01 – 2020-12-31
Projektledare: Lotta Dellve