Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Forskning om civilsamhälle, sociala rörelser och motstånd: CSM-RESIST

Forum för forskning om civilsamhälle och sociala rörelser (CSM)

Med ett 15-tal forskare som studerar olika former av sociala rörelser är institutionen en av de ledande i Europa på området. För att ytterligare stärka denna miljö bildades 2011 Forum för forskning om civilsamhälle och sociala rörelser (CSM). Forumets övergripande syfte är att utveckla och fördjupa vår kunskap om samhällsförändring och sociala rörelser.

Sociala rörelser kan förstås som en typ av organiserat kollektivt handlande som syftar till att åstadkomma samhällsförändring. De kan både vara drivande i, eller göra motstånd mot, sociala förändringsprocesser. Exempel på sociala rörelser som har varit med och format samhällen under 1900-talet, och som fortfarande är verksamma, är arbetarrörelsen, kvinnorörelsen, miljörörelsen och fredsrörelsen. Under 2000-talets första decennium har vi också sett nya rörelser som påverkar samhällsprocesser: globala rättviserörelsen, den arabiska våren, indignados-rörelsen och occupyrörelsen. Vi ser också framväxten av nationalistiska och religiösa rörelser med en neo-konservativ agenda.

CSM har sin bas på Institutionen för sociologi och arbetsvetenskap vid Göteborgs universitet, med nära band till internationella rörelseforskningsnätverk. CSM arrangerar seminarier, workshops och konferenser och samordnar forskningsprojekt. Forskarna kopplade till CSM arbetar med en mängd olika teoretiska perspektiv och har publicerat både internationellt och i Sverige.

Motståndsforskningsgruppen RESIST

Motståndsforskningsgruppen RESIST utgår från ett kritiskt forskningsperspektiv på olika aspekter av “motstånd” och kring relationen mellan motstånd, makt och social förändring. Gruppen fokuserar på maktrelationer i sina försök att förstå global social förändring eftersom makt vanligen är nära kopplad till motstånd. Genom fördjupad uppmärksamhet på motstånd är det möjligt att undersöka många olika typer av handlingar som uttrycker opposition i samtidsfrågor som rör demokrati, kultur, säkerhet och utveckling. Det är av speciellt intresse för studier av det globala syd. I detta sammanhang av forskning kring maktrelationer och aspekter av sociala handlingar är “governmentality” (ungefär styrningsmentaliteter) och biopolitik, liksom lokala gruppers och individers vardagsmotstånd speciellt intressant. Gruppens övergripande målsättning är att bidra med både empiriska studier och teoretisk utveckling inom sina egna fält, men även att sprida resultaten av pågående och avslutade projekt. Gruppen eftersträvar att stärka forskningssamarbeten genom att organisera seminarier med inbjudna gäster där pågående forskning diskuteras inför framtida publicering. RESIST främjar också utvecklingen av nya interdisciplinära forskningsprojekt och organiseringen av konferenser. 

Kontakt: Håkan Thörn (CSM), Stellan Vinthagen (RESIST) 

Kalender CSM-RESIST

Till kalendern

Sidansvarig: Paulin Nande|Sidan uppdaterades: 2016-08-22
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?