Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kollektivboende och hållbar stadsutveckling

Syftet med projektet är att undersöka i vilken utsträckning erfarenheter av kollektivboende kan bidra till kunskapen om socialt och ekologiskt hållbart boende. Projektet genomförs genom fallstudier av olika former av kollektivboende i Danmark, Tyskland, Spanien och Sverige. Ett delsyfte är att undersöka om och i vilken utsträckning målen om social och ekologisk hållbarhet står i motsättning till varandra i kollektivboendets praktik.
Dagens ekonomiska förändringar och nya ekologiska utmaningar har skapat nya sammanhang och motiv för kollektivboende. Klimatförändringar och andra ekologiska problem har ökat intresset för att utveckla levnadssätt som minskar de ekologiska fotavtrycken i vardagen. Stigande bostadspriser i städer och avregleringar av bostadsmarknaderna har lett till ökade boendekostnader. Den ekonomiska krisen i Europa har gjort det svårare för låginkomsttagare att få ett bra boende. Sammantaget har detta medfört behov av boendealternativ som är socialt och ekologiskt hållbara. Socialt sett har kollektivboendeformen ofta organiserats i syfte att skapa en känsla av gemenskap (som ofta även inbegripit demokratiskt beslutsfattande) och jämställdhet (genom att minska bördan från hushållsarbete). Vidare har kollektivboende i många fall inneburit en relativt låg boendekostnad för den enskilde och i vissa fall även organiserats i en ekonomiskt hållbar, ideell kooperativ form.

För mer information, kontakta Håkan Thörn

Sidansvarig: Paulin Nande|Sidan uppdaterades: 2016-05-03
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://socav.gu.se/forskning/csm-resist/projekt/kollektivboende-och-hallbar-stadsutveckling/
Utskriftsdatum: 2020-08-04