Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Digitalisering

Denna grupp samlar forskare vars studier på olika sätt berör sociologiska perspektiv på digitalisering och digitalt informationsutbyte. Inom fältet ingår exempelvis forskning på övervakning genom digitala medier, vilket inbegriper arbetsgivares övervakning av arbetssökande och anställda på sociala medier såväl som väktares och polisers användning av kroppskameror. Institutionens forskning intresserar sig också för "sousveillance" (övervakning underifrån), som medborgares användning av filmat material av myndigheters och företags aktiviteter, och digital spridning av information som tidigare varit hårdare kontrollerad av experter, exempelvis digitaliserade patientjournaler. Att gruppen kännetecknas av en stor bredd av intresseområden medför emellertid att dess medlemmar även bedriver studier på hur ny digital teknik får betydelse för olika former av yrken och arbetspraktiker, för hur möten organiseras, eller hur digital data används för koordinering av kollektivt handlande, som sociala rörelser och medborgarinitiativ, samt av informationsspridning via digitala medier och dess relation till exempelvis brottslighet och politisk mobilisering.

Inom forskningsfältet förs också en pågående diskussion om innovativa forskningsmetoder för hantering av digitala data för forskning. Forskarna inom gruppen använder sig både av kvalitativa närstudier och kvantitativa analyser av digitalt material, samt observationer av digitalt möjliggjorda praktiker och intervjuer om användning av digitala data.

För mer information, kontakta Christoph Haug

Sidansvarig: Anders Östebo|Sidan uppdaterades: 2019-04-01
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://socav.gu.se/forskning/digitalisering/
Utskriftsdatum: 2020-01-26