Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Emotionssociologi

Emotionssociologin är ett forskningsområde som belyser känslors betydelse i samhället på mikro, meso och makronivå. I det emotionssociologiska perspektivet ses förnuft och känsla inte som ömsesidigt uteslutande, utan som sammanflätade fenomen.

Emotioners energi och riktning driver och orienterar socialt handlande samt de kognitiva överväganden som görs i och av detta handlande. Emotioner ses varken som privata, medfödda eller statiska, utan som objekt för social kontroll och styrning, konstruktion och förhandling.

Emotioner har sin upprinnelse i sociala interaktioner och strukturella förhållanden. Individer och kollektiv hanterar och anpassar kontinuerligt sina känslor och känslouttryck efter uttrycks- och känslonormer i olika sammanhang och situationer. Emotionshantering kan också användas strategiskt inom exempelvis politik och arbetsliv.

Vid institutionen finns ett emotionsseminarium, Emogu, och vi erbjuder undervisning i emotionssociologi på grund och avancerad nivå. Vi är regelbundet värd för framstående internationella gästforskare inom forskningsfältet, vilka ger föreläsningar och seminarier i dessa fora.

Kontakt: Åsa Wettergren och Karl Malmqvist

Sidansvarig: Anders Östebo|Sidan uppdaterades: 2019-10-08
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?