Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Emotionssociologi

Emotionssociologin är ett forskningsområde som belyser känslors betydelse i samhället på mikro, meso och makronivå. I det emotionssociologiska perspektivet ses förnuft och känsla inte som ömsesidigt uteslutande, utan som sammanflätade fenomen.

Emotioners energi och riktning driver och orienterar socialt handlande samt de kognitiva överväganden som görs i och av detta handlande. Emotioner ses varken som privata, medfödda eller statiska, utan som objekt för social kontroll och styrning, konstruktion och förhandling.

Emotioner har sin upprinnelse i sociala interaktioner och strukturella förhållanden. Individer och kollektiv hanterar och anpassar kontinuerligt sina känslor och känslouttryck efter uttrycks- och känslonormer i olika sammanhang och situationer. Emotionshantering kan också användas strategiskt inom exempelvis politik och arbetsliv.

Vid institutionen finns ett emotionsseminarium, Emogu, och vi erbjuder undervisning i emotionssociologi på grund och avancerad nivå. Vi är regelbundet värd för framstående internationella gästforskare inom forskningsfältet, vilka ger föreläsningar och seminarier i dessa fora.

Kontakt: Åsa Wettergren och Karl Malmqvist

Sidansvarig: Anders Östebo|Sidan uppdaterades: 2019-10-08
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://socav.gu.se/forskning/emotionssociologi/
Utskriftsdatum: 2020-01-26