Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Ny bok om kritisk realism

Hur fungerar samhället och vilka konsekvenser får de samhälleliga strukturerna för enskilda individers handlande? Det är en fråga som den samhällsvetenskapliga forskningen ständigt söker svaret på med hjälp av olika teoribildningar. Nu kommer den första introducerande boken om en av en av dessa teorier, den kritiska realismen.

Gunnar Gillberg, Sofia Persson, Daniel Seldén och Ulla-Britt Wennerström arbetar alla på Institutionen för sociologi och arbetsvetenskap. De träffades för 15 år sedan på olika seminarier som diskuterade kritisk realism och redan då började diskussionerna om att skriva en introducerade bok. Det mesta var på engelska och den bok som fanns, Att förklara samhället ansågs för svår för grundutbildningarna på olika samhällsvetenskapliga utbildningar. Men det dröjde fram till för några år sedan innan diskussionerna gick över till ett konkret projekt och slutprodukten; Social struktur och mänskligt handlande, en introduktion till kritisk realistiskt samhällsanalys var tryckt och klar. Förhoppningen är att boken skall bli kurslitteratur på olika samhällsvetenskapliga grundutbildningar.

Olika perspektiv

Man kan säga att det finns två stora vetenskapsteoretiska perspektiv, ett positivistiskt och ett konstruktivistiskt. De betonar på olika sätt förhållandet mellan de samhälleliga strukturerna och individernas möjlighet till att handla. Den kritiska realismen ställer sig mellan dessa två teoribyggen i sin samhällsanalys. Den betonar vikten av att samhällets strukturer måste studerats på olika nivåer och att en nivås förutsättningar delvis bygger på underliggande nivåers villkor. Men det går inte enbart att förklara människor handlande utifrån hur strukturerna ser ut, det finns en dynamik som är unik för varje situation. Det blir ett samspel mellan de strukturer som finns och den handlande människan.

Världen förklaras

Författarnas ambition är att läsarna av boken skall förstå hur den sociala världen kan förstås, förklaras och undersökas utifrån ett kritiskt realistiskt perspektiv och hur detta perspektiv kan omsättas i konkret forskning.

Social struktur och mänskligt handlande, en introduktion till kritisk realistiskt samhällsanalys ges ut av Gleerups förlag.

Sidansvarig: Anders Östebo|Sidan uppdaterades: 2017-05-16
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://socav.gu.se/forskning/forskare-skriver-bocker/socialstruktur-och-manskligt-handlande/
Utskriftsdatum: 2018-01-24