Jag brukar göra på mitt sätt

”Jag brukar göra på mitt sätt” – om relationen mellan frihet, styrning och kvalité i bedömning av uppsatser på högskolan med lärarutbildningen vid Göteborgs universitet som exempel.

Projekt med stöd från Vetenskapsrådet: 2010 – 2013

Projektdeltagare:
Jan Carle, projektledare
Maria Jansson
Andreas Gunnarsson
Hans Ekbrand

Syfte: Beskriva och analysera hur examinatorer argumenterar och motiverar betyg på uppsatser och hur denna bedömning formas av examinatorernas professionella sammanhang och styrdokument och formellt definierade bedömningskriterier. I denna process bedöms studenters prestationer samtidigt som vetenskapliga ideal och kvaliteter görs explicita.
Metod: Textanalys av ca 2 000 skriftliga examinationsprotokoll från Göteborgs universitets lärarutbildning 2004-2010. En mindre pilotstudie har genomförts på materialet 2008.
Frågeställningar: Vilka formella respektive informella bedömningskriterier används av examinatorer och vilka vetenskapsföreställningar ger de uttryck för? Hur byggs argumentationen upp och formas till ett omdöme och ett betyg? Vad kan förklara en variation i examinatorernas användande av de formella kriterierna för bedömningen, spelar exempelvis examinatorns institutionstillhörighet eller erfarenhet roll? Påverkar lärarstudentens utbildningsinriktning och ämnesval examinatorns argumentation, och i så fall hur?
Betydelse: Studie ger möjlighet att jämföra hur "vetenskaplighet" i praktiken definieras av olika grupper av examinatorer, kategoriserade utifrån faktorer som institutionstillhörighet och akademisk grad. Arbetet bidrar till förståelsen av universitetsläraryrkets kunskapssyn och den centrala frågan kring bedömning och kvalitet och hur denna fråga skall relateras utbildningsvetenskap och lärarutbildning.

Sidansvarig: Anders Östebo|Sidan uppdaterades: 2013-04-24