Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Med fokus på migration

- Vi har nästan en skyldighet som samhällsvetare arbeta med en så aktuell fråga som migration, säger Gabriella Elgenius som tillsammans med Oksana Shmulyar Gréen är initiativtagare till MERGU (Migration and Ethnicity Research Gothenburg University.

Forskning om migration, etnicitet, nationalism, diaspora, flyktingar och mångfald har en lång tradition på såväl Institutionen för sociologi och arbetsvetenskap som på andra institutioner på Göteborgs universitet och det har förekommit samarbeten tidigare.
- Vi ville skapa ett nytt nätverk och börjar i en liten skala, men redan nu har vi många kontakter både inom och utanför universitetet. På GU finns flera forskare på bland annat Statsvetenskapliga institutionen, Institutionen för Socialt arbete och Globala studier och genom våra nätverk har vi kontakt med forskare på andra svenska universitet men även ifrån flera länder, både inom och utanför EU, säger Oksana Shmulyar Gréen.

Börjar med seminarier
Redan i höstas tjuvstartade nätverket med arbetsseminarier där forskningsartiklar av flera av MERGUs medlemar har diskuterats och i vår startar MERGU med ett allmänt seminarium den 3 februari. Senare i år kommer nätverket att ha ett antal seminarier tillsammans med framstående forskare inom området.

Ett annat mål under våren är att söka forskningsfinansiering. MERGU kommer att bli en bra plattform som man kan använda för att, tillsammans med kolleger, både kartlägga de utlysningar som finns och sedan skriva gemensamma ansökningar.
- Jag har sedan länge arbetat i Storbritannien och har till exempel goda kontakter med Oxfords univeristet, Birkbeck College, School of Oriental Studies och London School of Economics. Där pågår det mycket intressant forskning och de har visat intresse för vårt initiativ, säger Gabriella Elgenius.

En annan viktig uppgift för klustret blir att visa upp forskningsområdet för studenter. Migrationsfrågan kommer upp i många olika utbildningar och forskargruppen kan bli ett bra bollplank för studenter som vill fördjupa sig inom något område och skriva uppsatser och avhandlingar som har anknytning till olika aspekter för migration.

Forskningen kommer ut
Att migrationsfrågan har blivit högaktuell märks inte minst på att det kommer förfrågningar från exempelvis myndigheter, både från svenskt och internationellt håll. Delar av forskningen kan ligga tillgrund för myndigheters policyarbete och Gabriella och Oksana ser gärna fram mot fler kontakter.
- Det är viktigt att vår forskning kommer till nytta och olika myndigheter har oftast behov av forskningsresultat i sitt policyarbete.

För mer information om MERGU, http://socav.gu.se/forskning/mergu

Sidansvarig: Anders Östebo|Sidan uppdaterades: 2016-02-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?