Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Lokala initiativ för integration genom interkulturellt brobygge

Projektets syfte är att utveckla kunskap om de ansträngningar som görs i svenska bostadsområden för att främja integration av utomeuropeiska immigranter. Det som främst ska studeras är de förändringsteorier som explicit eller implicit ligger till grund för projekt eller verksamheter som med dialog- eller kompetensutvecklingsmetodik syftar till att överbrygga klyftor i synsätt och normer, stödja relevant kunskapsbildning och förståelse samt främja ”empowerment”. Vi har i tidigare studier identifierat förtroendeskapande som ett centralt tema i initiativ som syftar till ”empowerment”. Projektets ansats bygger på programteori, diskursanalys och narrativ analys med fokus på att synliggöra och kritiskt analysera de förändringsteorier som kommer till uttryck i integrationsprojekt i fält.

I studiens första fas inventeras projekt som svarar mot den ovan beskrivna profilen. 5-6 projekt resp. verksamheter väljs ut för mer ingående analys. I den andra fasen utvecklas analytiska beskrivningar av respektive projekts förändringsteorier med utgångspunkt från faktiska aktiviteter och artikulerade strategier så som de kommer till uttryck i dokument och intervjuer. Vi kommer även att intervjua deltagare i verksamheterna. I den tredje fasen görs en jämförande analys av förändringsteorierna både i förhållande till varandra och i förhållande till de olika perspektiv som finns i forskning och samhällsdebatt kring integration. Den fjärde fasen omfattar rapporterandet, i form av dels en vetenskaplig artikel, dels en skrift riktad till praktiker.

Projektteam

Projektledare: Thomas Jordan

Projektmedarbetare: Pia Andersson

Projektmedarbetare: Björn Andersson

Finansiär

Forte

Projekttid

2017 - 2018

 

Sidansvarig: Paulin Nande|Sidan uppdaterades: 2016-10-12
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?