Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Bortom NPM? Om professionell diskretion i den nya polismyndigheten

Detta projekt handlar om politiska reformer där ambitionen är att minska personalens administrativa börda och stärka det professionella inflytandet. Sådana reformer kan knytas till rörelser inom offentlig förvaltning som vill bryta med negativa inslag i ledningsformer förknippade med New Public Management (NPM), främst en alltför centraliserad målstyrning.
Projektets empiriska fokus ligger på den stora polisreformen. Mer precist är syftet att analysera innebörden av den professionella diskretionen, när lokala poliser ges utrymme att utveckla ”polisbara” praktiker i relation till såväl den egna ledningen som samarbetsparter i kommun och civilsamhälle.

Vi tar fasta på att forskningen om ”post-NPM"-reformer saknar studier om professionell diskretion samt riktar in oss på tre strategiskt valda delar i polisens nya styrkedja: kommunpoliser, områdespoliser och medborgarlöften. Projektet följer i spåren av kritiken mot NPM om en växande ”avprofessionalisering”, med ett försvagat lokalt inflytande som följd. Förutom begreppet professionell diskretion utgår analysen från Boltanskis och Thevénots teoretiska ramverk “orders of worth”,
som gör det möjligt att studera hur spänningsfyllda värdelogiker påverkar aktörers sätt att organisera en legitim helhet.

Projektteam

Bertil Rolandsson

Micael Björk

Finansiär

Forte

Projekttid

2017 - 2019
 

Sidansvarig: Paulin Nande|Sidan uppdaterades: 2016-10-12
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?