Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Politisk konflikt i teknologisk förklädnad? Om relationen mellan "det politiska" och "det teknologiska" i hantering av kärnavfall

De miljömässiga problem som associeras med kärnavfall, i sin tur skapade av användandet av kärnkraft, har under decennier förväntats kunna lösas genom kontinuerlig (framtida) teknologisk utveckling och innovation. Förväntningarna på och löftet om teknologi är därmed avgörande i kärnavfallshanteringen och har legitimerat fortsatt användning av kärnkraft. I skrivande stund finns det emellertid inga så kallade slutförvarsanläggningar i drift och löftena om teknologiska lösningar på avfallsproblemet har därmed ännu inte infriats. Osäkerheterna som omgärdar kärnavfallshanteringen har genom historien föranlett politiska stridigheter och folkliga protester, men idag präglas situationen snarare av stiltje och fokus på konsensus. I allt väsentligt har en situation präglad av explicit konflikt ersatts av ett mer tekniskt orienterat paradigm vars antagande förefaller vara att politiska stridigheter kan avhjälpas med teknologisk utveckling. En viktig utgångspunkt för denna avhandling är att ett sådant antagande är problematiskt; att vi inte adresserar ’det politiska’ innebär inte nödvändigtvis att det slutat existera. Således är en viktig uppgift i avhandlingen att klargöra relationen mellan ’det politiska’ och ’det teknologiska’, detta på ett fält som representerar sig självt som politiskt och teknologiskt neutralt. Genom att använda kvalitativa metoder studerar jag kärnavfallshanteringen på en mängd olika platser där den styrs och äger rum. Några sådana exempel på sådana platser är lokalsamhället där kärnavfallet skall avyttras, teknologiskt beslutsfattande i domstol samt internationella kommittéer som utgörs av teknisk expertis.

Handledare: Göran Sundqvist
Doktorand: Hannes Lagerlöf
Projekttid: 2015-2019

 

 

Sidansvarig: Anders Östebo|Sidan uppdaterades: 2018-05-17
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?