Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Utbildningssociologi

Utbildningssociologin är en del av det mångdisciplinära fält som kallas utbildningsvetenskap, där utbildning, undervisning och lärande studeras av flera akademiska discipliner. Utbildningssociologin bidrar med samhällsvetenskapliga perspektiv, teorier och begrepp för att få syn på, förstå och förklara fenomen, processer, utfall och orsaksförhållanden inom utbildningssystemet (förskola, grundskola, gymnasium och högre utbildning), liksom i arbetslivet och civilsamhället.

Den utbildningssociologiska forskningsgruppens medlemmar förenas i olika perspektiv och ”en sociologisk blick” används på utbildning, bildning, undervisning, lärande och lärprocesser i samhället som helhet. Den sociologiska blicken innebär ofta ett intresse för sociala skiktningar utifrån exempelvis klass, kön och etnicitet, liksom för normer och värderingar; former av kollektivt delade tanke- och handlingsmönster. Med hjälp av olika teoribildningar och metoder studeras socialt samspel, socialisation, social kontroll och exkludering, konflikter, yrken och professionalisering, organisationer och institutioner, kunskapsproduktion, politik, expertis, ledning och styrning, reformer och marknader, policyspridning och översättning – lokalt, nationellt, regionalt och globalt, i såväl historiska som samtida perspektiv.

Utbildningssociologin som forskningsområde är därför ett fält som kan tangera och ibland inbegripa andra starka forskningsinriktningar vid Institutionen för sociologi och arbetsvetenskap, exempelvis forskning om arbetslivet, välfärdssamhället, medborgarskap, social rörlighet, levnadsförhållanden, identitet och meningsskapande, kunskapsproduktion, expertis och styrning, organisation, ledarskap, emotioner, social och rättslig kontroll, konformitet och avvikelser/avvikande beteende.

För mer information, kontakta Marie Carlson eller Henrik Lundberg

Sidansvarig: Anders Östebo|Sidan uppdaterades: 2016-09-05
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?