Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Välfärd och levnadsförhållanden

Hur människor lever sina liv, deras ekonomiska förhållande, vilka problem de är exponerade för när det gäller till exempel hälsa, boende, sociala relationer är centrala frågeställningar inom sociologin med kopplingar till arbetsliv, socialpolitik, genusfrågor och integrationspolitik. Vid institutionen bedrivs forskning om ungas levnadsförhållande och hur de påverkar vägen från utbildning till arbetsliv, äldres välfärd och vägen från arbete till pensionering samt frågor hur individers sociala och genetiska förutsättningar samverkar vid insjuknande i Alzheimers sjukdom. Forskning bedrivs även om barnfattigdom och levnadsförhållanden i utvecklingsländer.

Forskningen har en tydlig internationell och tvärvetenskaplig prägel. När det gäller ungas väg in till arbetsliv byggs ett samarbete med forskare i Nederländerna och Danmark upp. Arbetet inriktat mot levnadsförhållanden sker i ett väl etablerat samarbete med forskare i Storbritannien, USA och Kanada. Forskning om äldres levnadsförhållanden sker inom ramen för det nyligen startade forskningscentret AGECAP.
Forskargruppens seminarieserie Arbetsliv och välfärd har både interna arbetsseminarier och öppna seminarier. Ansvariga: Björn Halleröd och Tomas Berglund.

I vänstermarginalen finns de forskare som arbetar inom området.

 

Sidansvarig: Anders Östebo|Sidan uppdaterades: 2016-04-08
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?