Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Robin Jonsson

Doktorand

Robin Jonsson
Doktorand
robin.jonsson@gu.se

Rumsnummer: F230
Postadress: Box 720, 40530 Göteborg
Besöksadress: Skanstorget 18 , 41122 Göteborg


Institutionen för sociologi och arbetsvetenskap (Mer information)
Box 720
405 30 Göteborg
www.socav.gu.se
socav@socav.gu.se
Fax: 031-786 4764
Besöksadress: Skanstorget 18 , 411 22 Göteborg

Om Robin Jonsson

Bakgrund
Sedan januari 2016 har jag förmånen att vara doktorand vid institutionen för sociologi och arbetsvetenskap samt institutet för stressmedicin. Jag doktorerar inom forskningsprojektet Möjliggöra deltagande, hälsa och välbefinnande hos äldre anställda - för ett hållbart och inkluderande arbetsliv.

Från min grundutbildning har jag en magisterexamen i statistik och en masterexamen i sociologi som båda är erhållna vid Göteborgs universitet.


Forskningsinriktning

I debatten om en höjning av pensionsåldern framträder ofta två huvudargument. Dels att medellivslängden ökar med allt friskare äldre och dels att fler pensionärer leder till högre kostnader för pensionssystemet. Men en höjning av pensionsåldern är emellertid inte okomplicerad eftersom människors förmåga och vilja arbeta påverkas av deras privatliv och arbetsliv. Sent i arbetslivet upplever många, särskilt inom vissa yrkesgrupper att deras arbetsförmåga försämras och att motivationen att fortsätta  minskar.

Någonstans här tar min forsking vid, där mitt fokus är hur arbetsförhållanden påverkar förutsättningarna för arbetskraftsdeltagande sent i arbetslivet. Särskilt inriktad är jag på relationen mellan individen och deras arbetsorganisation. Några relevanta frågor är vad arbetsgivare kan göra för att behålla äldre, hur arbetet kan anpassas efter arbetsförmåga och hur arbetsgivare kan främja en kultur för deltagande sent i arbetslivet. Hälsans betydelse och till vilken grad anpassningsmöjligheter påverkar arbetsmarknadsdeltagande är andra relevanta frågor.

Mitt avhandlingsprojekt utgörs av två delar. Den första utgörs av en kvalitativ interventionsstudie vid namn "Arbetskraft" och fokuserar på organisatoriska hinder samt möjligheter för ett hållbart arbetsliv inom vård och omsorg. Den andra utgörs av en kvantitativ studie på svensk longitudinell data vid namn Panel Survey of Ageing and the Elderly (PSAE).

 

Undervisning
Jag undervisar i kvantitativ metod inom personalvetarprogrammet och arbetsmiljö i arbetsvetarprogrammet. Emellanåt handleder jag uppsatser i arbetsvetenskap och sociologi vilket jag alltid tycker är givande.

Visar 1 - 1 av 1

2019

Visar 1 - 1 av 1

Sidansvarig: Anders Östebo|Sidan uppdaterades: 2016-11-04
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?