Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Arbetsvetenskap

Arbetsvetenskap är ett tvärvetenskapligt ämne som omfattar många perspektiv på arbete och arbetsliv. Arbetsvetenskapen studerar bland annat människors arbetsvillkor, arbetsorganisationer och ledarskap, samt belyser också arbetsmarknad i både ett nationellt och internationellt perspektiv. Makt- och inflytandefrågor, arbetsmarknadsrelationer, segregationsmönster på arbetsplatser och på arbetsmarknaden, arbetsmiljö, gruppdynamik och ledarskap är exempel på områden som studeras. En rad kurser behandlar området konfliktlösning och i synnerhet konflikter i arbetslivet.

Inom ämnesområdet kan du läsa fristående kurser på grundläggande nivå och få en examen i arbetsvetenskap eller en examen i arbetsvetenskap med inriktning mot konfliktlösning. Vi erbjuder också Arbetsvetarprogrammet på grundnivå och ett fullt magisterprogram samt fristående kurser på avancerad nivå. Lärarna på våra kurser är ofta också forskare vid institutionen. Det betyder att du som student möter lärare som är specialister inom de områden de undervisar. Undervisningen sker i form av föreläsningar, seminarier, gruppövningar, ofta med praktiska inslag, metoddemonstrationer, arbetsplatsbesök och fältarbeten. På forskarnivå ges kurser som leder fram till en doktorsexamen i ämnet arbetsvetenskap.

Exempel på aktuella frågeställningar är

  • Är en tidsbegränsad anställning en språngbräda till fast jobb eller en återvändsgränd?
  • Hur ser sambanden ut mellan chefers arbetssituation och verksamhetens effektivitet?
  • Varför skiljer sig den faktiska pensionsåldern för olika yrkesgrupper?
  • Hur ser en metodik ut för att hantera destruktiva arbetsplatskonflikter 

Arbetsvetare på arbetsmarknaden

Dina kunskaper i arbetsvetenskap kan användas till analys och utvärdering av arbetslivsrelaterade frågor inom privat och offentlig verksamhet. Det kan t ex handla om att belysa och analysera förändringar på arbetsmarknaden, analysera och utvärdera jämställdhetsfrågor och arbetsmiljö på arbetsplatser.

Kontaktinformation

Studievägledare Antje Olsén (Arbetsvetenskap, Personalvetenskap)

Box 720, 405 30 Göteborg

Besöksadress:
Besöksadress Skanstorget 18 Rum G 107

Telefon:
031-786 1680

Sidansvarig: Paulin Nande|Sidan uppdaterades: 2013-03-21
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?