Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Tillfälligheterna tog Alexandra till Köln och Boston

Efter studierna hamnade Alexandra Johansson i Boston. Svenska Handelskammaren runt om i USA anställer trainees. För många blir det en snabbstart i karriären.
- Men det gäller att berätta för arbetsgivarna vad programmet innehåller, men sedan brukar de bli intresserade.

Resan har gått från Göteborg, över Köln i Tyskland, till Boston i USA.
Mycket har varit tillfälligheter, men en sak är genomgående. Alexandra har utnyttjat de möjligheter som dykt upp.
- Det var mer eller mindre en slump att jag hamnade i Tyskland. Jag träffade några som arbetade på ett stort, internationellt kemiföretag med över 25 000 anställda. Jag berättade att jag gick på Arbetsvetarprogrammet och vilka kurser jag gick. De blev intresserade och tyckte jag skulle söka en traineeplats.

Praktik i Köln

I utbildningen ingår en praktikperiod och för Alexandras del blev praktiken nio veckor i Tyskland.
- Jag hamnade på huvudkontoret. De var mest imponerade av den organisatoriska inriktningen på utbildningen. Det skickade faktiskt runt min ansökan på kontoret för att visa innehållet i utbildningen. Svensk utbildning har mycket gott rykte i Tyskland.

Slumpen förde henne till Boston

Alexandra har tyckt om USA och har både sommarjobbat och rest runt i landet. Även här var det slumpen som spelade in. Hon hamnade i Boston och på ett mingelparty för svenskar, anordnat av Svenska Handelskammaren. Även här blev det tal om Arbetsvetarprogrammet och dess innehåll.
- Eftersom programmet är förhållandevis nytt måste jag informera om vad det innehåller. Jag brukar trycka på det organisatoriska perspektivet och att vi har både nationella och internationella inriktningar. När folk inser var utbildningen innehåller ser de också vilken nytta man kan ha av personer som gått den.
Alexandra har avslutat sina studier och fått jobb på Svenska Handelskammaren i Boston. Organisationen har kontor runt om i USA och brukar anställa trainees, men i Boston var det första gången. Tjänsten är på ett och ett halvt år och hon hjälper svenska företag som vill etablera sig i Bostonregionen.

Tillbaka till Sverige

Men att stanna i USA för gott tänker inte Alexandra att göra.
- Nej, mina planer är att komma tillbaka till Sverige. Med mina kunskaper från utbildningen tillsammans med alla de erfarenheter jag har fått här hoppas jag kunna hjälpa de företag som vill etablera sig i USA.

(2014)

 

Sidansvarig: Anders Östebo|Sidan uppdaterades: 2019-01-24
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?