Kursen vänder sig till dig som är ämneslärare och undervisar i ämnet sociologi på gymnasiet och till dig som undervisar i samhällskunskap och andra samhällsvetenskapliga kurser/ämnen i gymnasium och grundskola där sociologiska perspektiv ingår.
Kursen erbjuder möjlighet för verksamma lärare att fördjupa och uppdatera sina kunskaper med aktuell forskning inom ämnesområdet sociologi. Kursens innehåll relateras väl till läraryrket och undervisning i skolan samt ger möjlighet till fördjupad analys och behandling av aktuella samhällsfrågor utifrån sociologisk teoribildning och forskning.
Denna kurs ger en introducerande orientering i sociologins grundfrågor, viktigare teoretiska perspektiv och vanliga förklaringstyper. Den tillhandahåller därmed en grund för övriga fortbildningskurser i sociologi med relevans för läraryrke och skolmiljö.
Tre teman tas upp:
Under kursens gång konkretiseras dessa övergripande teoretiska teman genom att knyta an till forskningsetik och problem i skolans värld. Förmåga till samhällsanalys och kritiskt tänkande tränas genom uppgifter med problemlösande inslag.
Kursen ingår i kurspaket med fyra kurser på 2,5 hp vardera. Kursernas innehållsliga teman och uppläggning är utvecklat i samverkan med verksamma sociologi- och samhällskunskapslärare. Kursen gavs första gången under vårterminen 2017 och återkommer vårterminen 2019, period 1.
Undervisningen är förlagd till sen eftermiddagstid på 16 procents studietakt över en halv termin. För information om övriga kurser hänvisas till webbplats för Korsvägen. Anmälan mm, klicka här.