Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Tillvägagångssätt

Nedan följer information om hur du går tillväga för att planera din resa, tips om vad du kan skriva om, under vilken tid och vart du kan åka, samt hur du kan finansiera studierna. 

Hur?

Att skriva sitt examensarbete utomlands kan innebära lite olika uppläggning. En ”mini” variant är att mindre delar av arbetet sker utomlands och att man då på plats samlar in material av olika slag. Skrivandet sker på hemmaplan. En ”maxi” variant innebär att både materialinsamling och mycket av skrivandet sker utomlands. Handledning sker i båda fallen av en handledare som kan handleda både på distans (när man är utomlands, via mejl exempelvis) och på hemmaplan genom att hjälpa er med den förberedelse som krävs innan utlandsvistelsen samt under färdigställandet av arbetet efter vistelsen. En förutsättning för utlandsvistelse är att vara väl förberedd samt att upprätta en eller ett par kontakter på plats för att kunna utföra materialinsamlingen.

Vi har tyvärr inte medel att ersätta handledning av kontaktperson på plats. Examinationen sker i vanlig ordning vid Göteborgs universitet.

Var?

Det finns i princip inga begränsningar var examensarbetet kan genomföras (se UD:s reseråd), men vi rekommenderar att man väljer land och ort utifrån tidigare erfarenheter från studenter där kontakten har fungerat bra. Utgångspunkten i vart man skall åka kan vara att ämnesvalet blir ledande och vart detta kan ha substans att bli undersökt. Exempelvis kan det vara rimligt att studera Kivi-metoden i Nya Zeeland, Reggio Emilia pedagogiken i Italien osv. Oftast finns en anledning till studier på andra orter p.g.a. att det kanske är den enda plats det praktiseras eller där den senaste forskningen finns samlad.

Ämnesvalet görs enligt anvisningar till kursansvarig institution som behöver godkänna studien.

När?

Vistelsen utomlands sker i normalfallet någon gång under de 10 veckor som arbetet skrivs. Det är viktigt att vara väl förberedd innan resan genom att ha etablerat kontakt samt ha planerat tillsammans med handledaren hur och på vilket sätt lämpligt material skall och kan samlas in. Det finns inga bestämmelser i hur länge en utlandsvistelse bör vara. I vissa fall kan det räcka att vara på plats i en vecka medan studien i andra fall kan kräva betydligt längre tid. Detta är något som man tillsammans med handledare, kontaktpersoner samt kursansvariga diskuterar.

Finansiering?

Att göra en studie utomlands innebär en merkostnad i samband med studierna. Vi rekommenderar dig att söka Adlerbertska stipendiefonden. Även Minor Field Studies- stipendium kan vara aktuellt för några av er. Det är även möjligt att ansöka om utökat lån från CSN.

Anhörigblankett

Institutionen ansvarar för att samla in kontaktuppgifter till anhöriga om någon av våra studenter skall utomlands under studieperioden. Alla som åker utomlands för att skriva/samla material till sitt examensarbete skall därför fylla i en s k anhörigblankett. Lämna/skicka blanketten till Ulrika Agby, Institutionen för sociologi och arbetsvetenskap före avresan.

Anhörigblankett

 

Kontaktinformation

Lärarprogrammet

Ulrika Agby, Studievägledare

Besöksadress:
Sprängkullsgatan 25

Telefon:
031-786 4795

Sidansvarig: Anders Östebo|Sidan uppdaterades: 2017-10-31
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?