Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Snabbspåret för nyanlända lärare

Två deltagare berättar om sina erfarenheter och samordnaren för Snabbspåret informerar om förutsättningarna för introduktionen

Detta är Snabbspåret för nyanlända lärare och förskollärare

Göteborgs universitet ger tillsammans med fem andra universitet i Sverige en utbildning för nyanlända lärare och förskollärare. Det är ett samarbete mellan lärosätena, Arbetsförmedlingen och arbetsmarknadens parter – Lärarförbundet, Lärarnas riksförbund, SKL och Almega tjänsteföretagen.

Utbildningen ”Att vara lärare i svensk skola och förskola”, är en del i det som kallas ”Snabbspår” som regeringen inrättat för bristyrken och som ska förkorta vägen till anställning.
Utbildningen för nyanlända lärare och förskollärare vid GU ges vid Institutionen för Sociologi och arbetsvetenskap och vänder sig till nyanlända som har arabiska som modersmål.Kursen bedrivs på svenska och arabiska parallellt och är uppdelad i tre teman: Det svenska skolsystemets historia, organisation och värden, Sociala relationer, konflikthantering och pedagogiskt ledarskap, samt Didaktiska perspektiv och dokumentation av lärande. Den campusförlagda delen av kursen varvas med Arbetsplatsförlagt lärande (APL) på en skola, kvalificerad studievägledning och en dag i veckan läser deltagarna SFI eller SVA svenska i sin hemkommun.

Orienteringskurs

Utbildningen är inte en traditionell högskolekurs som ger högskolepoäng, utan skall ses mer som en orienteringskurs. För att kunna få legitimation att arbeta i svensk skola krävs för de flesta en kompletterande utbildning vid universitetet (ULV eller KPU) samt att nå en högre nivå på sina kunskaper i svenska.

Utbyta erfarenheter

- En stor del av värdet är att deltagarna i Snabbspåret får träffa mentorer på skolor och tillsammans med dessa utbyta erfarenheter. Vi ser att det finns ett stort intresse och behov av denna grupp nyanlända på våra APL-skolor, säger Maria Jansson som är samordnare för utbildningen vid Göteborgs universitet. Att också få behålla sin yrkesidentitet under tiden nyanlända lär svenska visar sig vara väldigt värdefullt.

Stor spridning

Deltagarna vid Göteborgs universitet har stor geografisk spridning - från Halmstad i söder till Uddevalla i norr och Skövde i öst.

Till vänster kan ni läsa om två tidigare av deltagarna, Fidaa Birrwo och Mohammad Al Hussein.

Kontaktinformation

Samordnare Maria Jansson

Box 720, 405 30 Göteborg

Besöksadress:
Skanstorget 18

Telefon:
031-786 4824

Utbildningsstart Snabbspåret

Utbildningsstart för Snabbspåret för nyanlända lärare och förskollärare vid Göteborgs universitet är 9 oktober 2019.

Du som är nyanländ lärare med arabiska som modersmål är välkommen med din ansökan, se här (pdf).

Så här gör Stockholms universitet

Snabbspåret för nyanlända lärare och förskollärare genomförs på flera platser runt om i landet. Klicka på länken för att läsa om hur det gör i Stockholm.

Länk till Stockholms universitet

Sidansvarig: Paulin Nande|Sidan uppdaterades: 2019-11-21
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?